Expeditie wetenschap 23
apr
'17

Expeditie wetenschap

Gent - 23 april 2017 - kinderen van 8, 9 en 10 jaar
door Arteveldehogeschool
Inschrijven vanaf 30 maart 2017, 12u30

Wetenschap saai en moeilijk? Op deze kinderuniversiteit bewijzen we het tegendeel. Met huis-, tuin- en keukenmateriaal doen we allerlei experimenten die ons de wereld van de wetenschap beter doen begrijpen. We doen dit aan de hand van het verhaal van vier professoren die op een onbewoond eiland zijn gestrand.

Programma

Hieronder vind je het programma voor deze editie. Eerst volgt iedereen samen een hoorcollege in een groot auditorium. Daarna volg je een van onderstaande workshops. En ten slotte studeer je af en ontvang je een echt diploma!

Voor het hoorcollege en de plechtige proclamatie ben je automatisch ingeschreven. Van de workshops kan je er hieronder een uitkiezen.

Hoorcollege

van 10u20 tot 10u50

Gestrand op 'Labo-eiland'

Gestrand op 'Labo-eiland'

Vier professoren varen op zee. Na een zware storm komen ze op een onbewoond eiland terecht. Ze noemen het 'Labo-eiland'. Ze willen natuurlijk zo snel mogelijk terug naar huis. Daarom roepen ze de hulp van de kinderen in. Help je hen fruit uit de bomen de schieten? De aandacht van voorbijvarende schepen te trekken? Te vluchten met een zelfgemaakte raket? Schrijf je in en help de professoren uit de nood!
Medewerkers:

Hanne, Freke, Louise en Wouter P.

Pauze

van 10u50 tot 11u00

Even uitrusten

Met een koekje en een drankje, en dan, hup, naar de workshop waarvoor je bent ingeschreven!

Workshops

van 11u00 tot 12u20

Maak je eigen katapult!

Maak je eigen katapult!

In deze workshop maken we katapulten en andere 'projectiel-schietende-toestellen'. Je maakt eerst zelf een ontwerp en gaat vervolgens aan de slag met allerlei knutselmaterialen (elastieken, hout, flessen, ballonnen, ..).  Tijdens een testmoment beoordelen we de creaties op vlak van duurzaamheid, nauwkeurigheid, lengte en laadsnelheid. Je katapult neem je nadien mee naar huis. Kom als je durft!
Medewerkers:

Jasper, Brecht R., Koen en Tim 

inschrijving is afgesloten
Muzikaal kabaal

Muzikaal kabaal

In deze workshop maak je je eigen muziekinstrument. We maken hiervoor gebruik van allerlei materiaal dat we op het eiland terugvinden. Met de gemaakte instrumenten proberen we de aandacht van voorbijvarende schepen te trekken. Tegelijkertijd zorgen we voor een leuke sfeer op ons eiland.
Medewerkers:

Brecht V., Wouter A. en Julie

inschrijving is afgesloten
Kettingreactie: acties met een vurige reactie!

Kettingreactie: acties met een vurige reactie!

In deze workshop steken we een zo lang mogelijke, complexe en grootse kettingreactie in elkaar. We maken deze kettingreactie door allerlei experimenten aan elkaar te schakelen. In deze experimenten staan elasticiteit, elektriciteit, botsingen, luchtverplaatsingen, vuur en zonne-energie centraal. De laatste schakel zorgt voor een explosieve reactie. Na afloop van deze workshop heb je een goed beeld van de belangrijkste principes van kettingreacties: actie is reactie, en het overbrengen van kracht en energie.
Medewerkers:

Toon, Gilles, Ariadne en Arne

inschrijving is afgesloten
Met een raket naar de sterren!

Met een raket naar de sterren!

Hoe raken we zo snel mogelijk van het eiland weg? Met raketten natuurlijk! In deze workshop knutselen we raketten in elkaar. Doel is dat ze zo hoog mogelijk de lucht in vliegen. We maken gebruik van huis-, tuin- en keukenmateriaal. We leren van alles bij over chemische en fysische reacties. De aerodynamica heeft nadien geen geheimen meer voor jou! Je zelfgemaakte raket neem je natuurlijk mee naar huis.
Medewerkers:

Laura, Thila, Jarno en Cindy

inschrijving is afgesloten

Plechtige proclamatie

van 12u20 tot 12u40

Je eerste echte diploma!

We sluiten de kinderuniversiteit af met een plechtige proclamatie in een groot auditorium. De kinderen krijgen een diploma, en worden uitgebreid gefeliciteerd!

Mama's, papa's, begeleiders, broertjes en zusjes toegelaten van 12u20 tot 12u40 in het groot auditorium!

Praktische informatie

Deze editie van de Kinderuniversiteit staat open voor kinderen van 8, 9 en 10 jaar.

De kinderen worden op zondag 23 april 2017 tussen 10u00 en 10u20 op de Arteveldehogeschool verwacht. Het adres: Campus Kattenberg, Kattenberg 9, 9000 Gent (routebeschrijving).

De Kinderuniversiteit is afgelopen om 12u20.

In de pauze voorzien we een koekje en een drankje voor alle kinderen.

Tijdens het hoorcollege en de workshops zijn ouders niet toegelaten. De ouders zijn wel van harte welkom voor de diploma-uitreiking. Deze vindt plaats van 12u20 tot 12u40 in het groot auditorium.

De Kinderuniversiteit is gratis. Inschrijven is verplicht!

Tijdens de Kinderuniversiteit worden foto's genomen, om achteraf als terugblik op de website te zetten. Tijdens het onthaalmoment op de Kinderuniversiteit kunt u hiervoor via een formulier al dan niet uw goedkeuring geven.

Veelgestelde vragen

Hoe verloopt de inschrijvingsprocedure?

Inschrijven kan vanaf donderdag 30 maart 2017 om 12u30 via deze website. Er zijn 80 plaatsen beschikbaar (20 kinderen per workshop).

Is er een wachtlijst?

Ja. Dit verloopt automatisch. Als er inschrijvingen zouden worden geannuleerd, verwittigen we de mensen op de wachtlijst hiervan in chronologische volgorde.

Kan ik via mail/telefoon inschrijven?

Nee, dat is niet mogelijk. Inschrijven kan enkel via de website.

Mijn kind wil graag samen met een paar vriendjes deelnemen aan de Kinderuniversiteit. Moet ik ze dan allemaal apart inschrijven?

We moeten inderdaad van elk kind de naam en zijn/haar keuze voor de workshop kennen, maar dit kan in één inschrijvingsformulier.

Wie verzorgt het hoorcollege en de workshops van de Kinderuniversiteit?

Het hoorcollege en de workshops worden verzorgd door 19 studenten van de opleiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs van de Arteveldehogeschool. Dit gebeurt in het kader van een onderwijsopdracht. De studenten worden hierin ondersteund door onderzoekers en docenten die gespecialiseerd zijn in het stimuleren van een onderzoekende houding bij kinderen.

Worden er nog kinderuniversiteiten georganiseerd?

Ja! Je vindt alle informatie op www.kinderuniversiteit.be. Je kunt ook op de hoogte gehouden worden via onze nieuwsbrief (inschrijven onderaan homepage) of Facebook/Twitter (icoontjes bovenaan deze pagina).

Wie is de contactpersoon voor deze editie?

De contactpersoon voor deze editie is Eline Comer, medewerker wetenschapscommunicatie van de Arteveldehogeschool. Je kan haar bereiken via eline.comer@arteveldehs.be of via 09/234 91 52. Let op: inschrijvingen via email of telefoon worden niet aanvaard.