Pientere probleemoplossers 19
feb
'17

Pientere probleemoplossers

UGent Campus Kortrijk - 19 februari 2017 - van 9 tot 12 jaar
door Universiteit Gent, faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Inschrijven vanaf 27 januari 2017, 12u30

Houd jij er ook van problemen op te lossen? Technieken te bedenken, te proberen en almaar te verbeteren? Dan schuilt er misschien wel een ingenieur in jou!

Kom proeven van het ingenieursleven en ontdek het zelf, op de allereerste kinderuniversiteit van de Universiteit Gent in Kortrijk!

Bekijk de foto's van deze editie.

Programma

Hieronder vind je het programma voor deze editie. Eerst volgt iedereen samen een hoorcollege in een groot auditorium. Daarna volg je een van onderstaande workshops. En ten slotte studeer je af en ontvang je een echt diploma!

Voor het hoorcollege en de plechtige proclamatie ben je automatisch ingeschreven. Van de workshops kan je er hieronder een uitkiezen.

Hoorcollege

van 10u00 tot 10u50

Ingenieurs bouwen met wetenschap en technologie aan een betere wereld voor morgen

Ingenieurs bouwen met wetenschap en technologie aan een betere wereld voor morgen

Kan je vriendje dat langdurig ziek is de lessen niet volgen op school? Wil je spelen met vriendjes die even weg zijn naar een ander land?  Wil je met opa of oma, die dikwijls dingen vergeten, leuke dingen doen? Wil je veilig buiten spelen zonder dat auto’s je aanrijden?

Ingenieurs bedenken oplossingen voor dit soort van dagdagelijkse problemen. Ze helpen mensen gezond en fitter te maken, ze verbeteren de communicatie tussen mensen, kortom, ze maken van de wereld een betere plek en ze zorgen ervoor dat de ongelijkheid verdwijnt. Hun oplossingen zijn slim, energievriendelijk, ecologisch en duurzaam.

Enkele leuke voorbeelden die je tijdens de les zal ontdekken: AMFI, een interactief spel dat je kunt spelen met alle kinderen, met of zonder fysieke beperking; ONO, de sociale robot die je zelf kunt maken en die naar je lacht of verdrietig kijkt; WOPLA: een spel waar je zelf katapulten mee bouwt door het materiaal telkens opnieuw te smelten; MATTI: de mat waarbij je revalideert door een spel te spelen.

Lezing door:

prof. Jan Detand

Pauze

van 10u50 tot 11u10

Even uitrusten...

Met een stukje fruit en een drankje, en dan, hup, naar de workshop van jouw keuze!

Workshops

van 11u10 tot 12u00

Toren uit spaghetti en marshmallows

Toren uit spaghetti en marshmallows

Deze workshop staat in het teken van 'stevigheid en constructie', waarbij gebruikt wordt gemaakt van spaghetti en marshmallows. Na een inleidend gedeelte over het aanbrengen van stevigheid bij constructies worden de kinderen uitgedaagd om een zo hoog mogelijke toren te bouwen met enkel spaghetti en marshmallows. Uiteraard zijn deze onderdelen gelimiteerd. Om een wedstrijdelement aan te brengen, is het uiteraard noodzakelijk dat alle groepjes evenveel materiaal krijgen.
Doordat de spaghetti makkelijk in de marshmallows gestoken kan worden, zijn er geen lastige constructietechnieken nodig en kan binnen afzienbare tijd een flink bouwwerk geconstrueerd worden!

Medewerkers:

Kathleen Gekiere, Koos Fransen, Anthony Tetaert, Gieljan Vantyghem, Arne Jansseune

inschrijving is afgesloten
Elektrisch textiel!?

Elektrisch textiel!?

Klaar voor een heel bijzondere versie van het spel "Electro"? In dat spel moet je met een koperdraadje twee zaken verbinden die met elkaar te maken hebben. As je het juist hebt, gaat er een lichtje branden. In deze workshop maak je je eigen Electrospel, met ... textiel als geleider! We gebruiken "intelligent" textiel dat elektrische signalen kan doorgeven. Op het einde heb je een hoogstpersoonlijke versie van "Electro", met je eigen vraagjes en antwoorden om te verbinden. Tijd om je ouders te testen!

OPGELET: De inhoud van deze workshop werd aangepast als volgt:

Een touch screen of aanraakscherm op een tablet of GSM kan eenvoudig worden bediend met de vingers. Maar wanneer je een handschoen aantrekt, lukt het niet meer. Nieuwsgierig hoe dat komt?
In deze workshop geven we uitleg, en leren we hoe je slimme handschoenen kunt maken waar het wel mee lukt. Je mag je eigen handschoenen meebrengen, of je neemt gewoon een paar uit onze doos.

Medewerkers:

Lieva Van Langenhove, Katrien Strubbe

inschrijving is afgesloten

CS Unplugged

Knopjes, schermen, lichtjes, je ziet ze vandaag overal. Maar hoe wordt geregeld welk lichtje wanneer gaat branden en wie of wat bepaalt wat er op het scherm komt? Nieuwsgierig? Schrijf je dan in voor onze Computer science Unplugged activiteit. Je leert de geheimen van deze componenten kennen op een speelse manier, zonder gebruik te maken van een computer.

Medewerkers:

Tom Neutens, Sofie Van Hoecke

inschrijving is afgesloten
The robot games

The robot games

Durf jij de handschoen op te nemen tegen robots die je uitdagen in een aantal spelklassiekers (vier-op-een-rij, dobbelen, roulette, …)? Wij kijken al uit naar wie op het einde van de rit als winnaar uit de competitie komt…

Medewerkers:

Dieter Vandenhoeke

inschrijving is afgesloten

Wil jij mijn robot zijn?

Een schilder kan een meesterwerk creëren door met grote precisie zijn penseel over het doek te laten glijden. Maar, moet die schilder altijd een mens zijn? Kunnen we een robot bouwen die net hetzelfde doet? Jazeker! Zelfs jij kan dat. Kom naar onze workshop en leer daar hoe je een artbot bouwt en programmeert.

Medewerkers:

Francis wyffels, Brecht Willems

inschrijving is afgesloten
Digitale origami

Digitale origami

Wist je dat je ook met de computer origami kan maken? In deze workshop gebruiken we de computer om een ingewikkeld papieren kunstwerkje te maken. Eerst maak je zelf een digitaal ontwerp, en laat je de computer uitrekenen welke vorm je hiervoor op papier nodig hebt, en waar en hoe je moet vouwen. Daarna gaan we printen en plooien. Je digitale ontwerp wordt papieren werkelijkheid!

Medewerkers:

Ruben Verstraete

inschrijving is afgesloten

Elektriciteit uit de zee

Je speelde misschien al eens in de golven of waagde je eerste sprong op een surfplank? Je hebt toen vast gemerkt dat de zee woelig kan zijn en dat golven best veel kracht in zich hebben. Die kracht halen de golven uit de wind. De stormwind blaast energie in de windgolven op zee. Dankzij een speciaal toestel, een golfenergieconvertor, kunnen we die energie uit de golven halen en omzetten naar bruikbare energie. Het is een mooi voorbeeld van hernieuwbare (golf-)energietoepassing.

Samen met een onderzoeker maken we golven in een golfgoot en knutselen we een golfenergieconvertor, die we gebruiken we om elektriciteit te maken. Daarna voeren we nog enkele metingen uit.

Medewerkers:

Peter Troch

inschrijving is afgesloten
Maak je eigen bewegende motor

Maak je eigen bewegende motor

Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met eenvoudige materialen zoals een batterij en magneten. Met dit alles worden de kinderen begeleid om een eenvoudige motor te maken. Alle creaties kunnen ze uiteraard achteraf meenemen naar huis.

Medewerkers:

Steve Dereyne, Isabel Sweertvaegher

inschrijving is afgesloten
Bouw je eigen sociale robot

Bouw je eigen sociale robot

Zelf een robotje bouwen dat schaterlacht of net heel droevig is? In deze workshop kies jij eerst hoe je robot er gaat uitzien aan de hand van de Opsoro Build bouwdoos. Eens jouw karaktertje is opgebouwd, blaas je hem of haar leven in met de Opsoro Play module. Bepaal de gezichtsuitdrukking die past bij zijn of haar emoties, kies zelf de bijpassende geluiden en/of spraak om interactieve scenario’s te creëren. Zo laat je de robot glimlachen of kwaad kijken, kan hij je begroeten in verschillende talen en kies je zelf hoe hij reageert wanneer je hem aanraakt.

Medewerkers:

Jelle Saldien, Dries Bovijn, Yannick Christiaens

inschrijving is afgesloten

Plechtige proclamatie

van 12u15 tot 12u35

Je eerste universitair diploma!

We sluiten de kinderuniversiteit af met een plechtige proclamatie. De kinderen vertellen over wat ze gedaan hebben, krijgen een diploma, en worden uitgebreid gefeliciteerd!

Mama's en papa's toegelaten!

Ouder programma

Terwijl de kinderen ijverig aan de slag zijn, kunnen de ouders die dat willen een lezing en een rondleiding meevolgen. Beide activiteiten duren ongeveer drie kwartier. Ertussen is er koffiepauze.

Afhankelijk van de interesse zal de groep in twee gesplitst worden waarbij de ene eerst de lezing volgt en daarna de rondleiding, en de andere groep het programma in omgekeerde volgorde doorloopt.

Nanotechnologie en de impact op ons dagelijks leven

Nanotechnologie is een techniek waarbij er gewerkt wordt met heel kleine deeltjes die de grootteorde van miljardsten van een meter hebben. Met nanotechnologie kan men de kwaliteit, toepasbaarheid en effectiviteit van talloze producten in verschillende domeinen verbeteren. Door de schaalverkleining kunnen bijvoorbeeld krachtigere computerchips worden gebouwd. Momenteel voeren onderzoekscentra veelbelovend onderzoek uit om op basis van nanotechnologie nieuwe medicijnen te ontwikkelen, vooral voor de bestrijding van kanker. Nanotechnologie is in volle evolutie en biedt interessante mogelijkheden voor nieuwe producten en toepassingen.

In zijn lezing spreekt Johan Beke, docent aan de opleiding industrieel ingenieur elektronica-ICT van de UGent Campus Kortrijk, in heldere bewoordingen over wat nanotechnologie precies is, welke toepassingen er nu al gebruik van maken en wat er in de toekomst kan worden verwacht.

Rondleiding Industrial Design Center

Hoe bedenk je een nieuw product? Hoe verbeter je een bestaand product? Het Industrial Design Center is ontworpen voor dit specifieke proces. Tijdens de rondleiding wandel je even de wereld van het industrieel ontwerpen binnen.

Praktische informatie

Deze editie van de Kinderuniversiteit staat open voor kinderen tussen 9 en 12 jaar.

De kinderen worden verwacht op zondag 19 februari 2017 tussen 9u30 en 9u45 op de UGent campus Kortrijk: Graaf Karel de Goedelaan 5 in Kortrijk (kaartje en routebeschrijving)

Het einde is voorzien omstreeks 12u35.

In de pauze voorzien we een hapje en een drankje voor alle kinderen.

Ouders zijn niet toegelaten tijdens het hoorcollege van de kinderen maar er is wel een ouderprogramma!

De Kinderuniversiteit is gratis. Inschrijven is verplicht!

Tijdens de Kinderuniversiteit worden foto's genomen, om achteraf als terugblik op de website te zetten. Door uw kind in te schrijven geeft u toestemming voor dit gebruik. Mocht u hier bezwaar  tegen hebben, dan kan u ons hiervoor contacteren via wetenschapscommunicatie@ugent.be.

Veel gestelde vragen

Hoe verloopt de inschrijvingsprocedure?

Inschrijven kan vanaf vrijdag 27 januari om 12u30. Er zijn ca. 150 plaatsen beschikbaar.

Is er een wachtlijst?

Ja. Dit verloopt automatisch. Als er inschrijvingen zouden geannuleerd worden, worden de mensen op de wachtlijst hiervan in chronologische volgorde verwittigd.

Kan ik via mail/telefoon inschrijven?

Nee, dat is niet mogelijk. Inschrijven kan enkel via de website.

Mijn kind wil graag samen met een paar vriendjes deelnemen aan de Kinderuniversiteit. Moet ik ze dan allemaal apart inschrijven?

We moeten inderdaad van elk kind de naam en zijn/haar keuze voor de workshop kennen, maar dit kan in één inschrijvingsformulier.

Indien alle workshops volzet zijn, is het mogelijk om alsnog deel te nemen, maar dan enkel aan het hoorcollege?

Nee, de capaciteit is beperkt. Om in regel te zijn met de veiligheidsvoorschriften, mogen er niet meer studenten deelnemen dan op de website is aangegeven.

Worden er nog kinderuniversiteiten georganiseerd?

Ja! Je vindt alle informatie op www.kinderuniversiteit.be. Je kunt ook op de hoogte gehouden worden via onze nieuwsbrief (inschrijven onderaan homepage) of facebook/twitter (icoontjes bovenaan deze pagina).

Wie is de contactpersoon voor deze editie?

De contactpersoon voor deze editie is David De Wolf, medewerker wetenschapscommunicatie van de Universiteit Gent. Je kunt hem bereiken via David.DeWolf@UGent.be of via 09/264 82 54. Let op: inschrijvingen via email of telefoon worden niet aanvaard.