Dappere denkers (9-12 jarigen) 9
maa
'14

Dappere denkers (9-12 jarigen)

Gent - 9 maart 2014 - 9 - 12 jaar
door Universiteit Gent
Inschrijven vanaf 24 februari 2014, 12u30

We gaan eerst nadenken over wat het is om te denken. En dan gaan we aan de slag! In de workshops kun je raadsels oplossen, of nadenken over kinderrechten of de moeiljke beslissingen die dokters soms moeten nemen. Ben jij een dappere denker? Schrijf je dan snel in!

Programma

Hieronder vind je het programma voor deze editie. Eerst volgt iedereen samen een hoorcollege in een groot auditorium. Daarna volg je een van onderstaande workshops. En ten slotte studeer je af en ontvang je een echt diploma!

Hoorcollege

van 10u00 tot 10u

Denken, wat is dat eigenlijk?

Denken, wat is dat eigenlijk?

Soms denk je aan iets dat je eerder zag. Soms probeer je een probleem op te lossen door er heel hard over na te denken. En soms denk je misschien wel helemaal aan niets. Maar wat is dat eigenlijk, denken? In deze les zullen we nadenken over wat het is om te denken. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar denken doen we elke dag, dus zo moeilijk kan dat niet zijn. Toch?

inschrijving is afgesloten

Workshop

van 11u tot 12u00

Denken zonder grenzen

Denken zonder grenzen

Vertelt jouw papa ook graag flauwe mopjes? Die van mij zei vaak: “alles heeft een einde maar een worst heeft er twee.” Het heeft lang geduurd voor ik dat begreep.Later vroeg ik mij af, of er misschien ook dingen bestaan die geen einde hebben: Heeft het heelal een einde? Bestaat er een laatste getal? Komt er een einde aan de wereld?Op deze vragen heb ik geen antwoord. Juist dat maakt het leuk om er samen de vraag langs alle kanten te bekijken op zoek naar mogelijke antwoorden. Dit is een vorm van denken die je vrij maakt!

inschrijving is afgesloten
Dat is niet eerlijk! Of wel?

Dat is niet eerlijk! Of wel?

Sommige mensen hebben veel (misschien wel té veel?). Anderen hebben weinig (misschien wel té weinig?). Niet iedereen heeft alles wat hij wil of wat hij nodig heeft. Dat vinden we meestal niet eerlijk. Dikwijls willen we dat iedereen evenveel heeft. Of op zijn minst dat de dingen eerlijk verdeeld zijn. Maar kan dat? Moet dat? En hoe doen we dat? Wat bedoelen we trouwens wanneer we het hebben over “eerlijk”? En kan oneerlijk soms wel eens eerlijk zijn?

inschrijving is afgesloten
Wat moet de dokter doen?

Wat moet de dokter doen?

Soms moeten dokters in het ziekenhuis heel moeilijke beslissingen nemen. Soms is er net een nieuw medicament uitgevonden, waarvan de dokter niet zeker weet of het zal werken. Soms wil een dokter een behandeling geven aan een kind, maar gaan de ouders niet akkoord. Soms wil iemand een operatie die volgens de dokters helemaal niet nodig is. Om dit soort moeilijke beslissingen te nemen, praten de dokters met de ‘ethische commissie’. Dat is een groep van mensen die nadenkt over wat de beste manier is om zo’n moeilijke situatie op te lossen.

inschrijving is afgesloten
Is dat echt mijn recht?

Is dat echt mijn recht?

Wist je dat kinderen recht hebben op een naam, recht hebben op een eigen mening en recht op tijd om spelletjes te spelen en hobby’s uit te oefenen? In deze workshop denken we samen na over mensenrechten, kinderrechten en dierrenrechten. Wat zijn rechten? Zijn alle rechten even belangrijk? Waarom hebben kinderen speciale rechten? Hebben dieren ook rechten? Met deze vragen (en vele anderen) gaan we aan de slag!

inschrijving is afgesloten
Smaken verschillen

Smaken verschillen

"Over smaak valt niet te twisten ", zo zeggen ze. Maar dat is niet waar! Over verschil in smaak kan je juist heel goed discussiëren. Dat gaan we dan ook doen. Welke muziek vind je leuk? Naar welke televisieseries kijk je en waarom? Kan je de anderen overtuigen van jouw favoriete film? Smaken kunnen soms wel heel erg verschillen. Sommige mensen gaan naar een museum om naar een tentoongestelde toiletpot te kijken. Maar is dat nu kunst? En kan dan alles eigenlijk kunst zijn?

inschrijving is afgesloten
Wat zie jij in de wolken?

Wat zie jij in de wolken?

Heb jij je al eens afgevraagd of we hetzelfde zien als we allebei naar de wolken kijken? En denk jij dat je nog steeds dezelfde persoon zou zijn als je een andere naam zou hebben? En wat is nu precies geluk?Nieuwsgierigheid en verwondering staan hier centraal. Onze vertrouwde gedachten over onszelf en de wereld worden in deze workshop in vraag gesteld. We laten onze alledaagse logica even los en kiezen een nieuwe weg.Dit is een workshop voor kinderen van 9-10 jaar!

inschrijving is afgesloten

Ouder- programma

Terwijl je kinderen ijverig bijleren en experimenteren kun je deelnemen aan het ouderprogramma.

Terwijl je kinderen ijverig bijleren en experimenteren kun je deelnemen aan het ouderprogramma. Programma 09u30 - 10u00    Ontvangst kinderen10u00 - 10u50    Lezing 'filosoferen kan ook kinderspel zijn'10u50 - 11u10    Koffiepauze + bezoek standjes (Limerick)11u10 - 12u00    Lezing 'Morele puzzels en ethische gedachte-spelletjes'12u10 - 12u30    Plechtige proclamatie + uitreiken diploma's Lezing 1Filosoferen kan ook kinderspel zijnIn de lezing gaat Veerle in op de methode en de voordelen van filosoferen met kinderen. Ze bespreekt hoe zo’n filosofische onderzoeksgroep van kinderen werkt en hoe je ook thuis kan omgaan met filosofische vragen van je kroost. Tenslotte gaat ze in op het filosofisch onderzoek dat ze samen met een groepje kinderen (in één van de workshops na de lezing) zal opzetten aan de hand van een oeroud filosofisch raadsel. De fragmenten van filosofische gesprekken met kinderen en de uitspraken van kleine denkers doen je versteld staan van de ernst en de diepgang van hun onderzoek. Het toont alvast aan dat je geen lange grijze baard nodig hebt om te onderzoeken hoe de wereld in elkaar zit. Veerle Provoost is professor en onderzoeker aan de Vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen van de Universiteit Gent.  Lezing 2Morele puzzels en ethische gedachte-spelletjesAls je voor een moreel probleem staat, raadpleeg je vaak je "gut feeling" om te weten te komen wat te doen of wat juist zou zijn. Dat levert soms iets op, en soms ook niet. De lezing gaat over gedachte-experimenten die ethici hebben opgezet om een stap verder te gaan en klaarheid te krijgen in vragen zoals: "Wat is een rechtvaardige verdeling van goederen?", "Is abortus toegelaten?", "Is iemand laten sterven anders dan iemand doden?", "Is welzijn of lust echt het ultieme dat mensen nastreven?", "Is dood-zijn even erg als permanent bewusteloos zijn?", ... Violisten, karretjes op rails, geboorten op wolken, plichtsmensen en nog wat andere dingen zullen de revue passeren.Freddy Mortier is professor in de filosofie en deed onderzoek in de bio-ethiek en de studie van levensbeschouwing. Sinds 1 oktober 2013 is Freddy vice-rector van de Universiteit Gent.InschrijvenHet ouderprogramma is gratis. Je hoeft hiervoor niet in te schrijven.Contactpersonen Contactpersonen voor deze editie van de Kinderuniversiteit zijn Ineke.Imbo@UGent.be en Celine.VanRijckeghem@UGent.be. Telefoon: 09/264.83.17 en 09/264.82.59.

Praktische informatie

Deze editie van de Kinderuniversiteit staat open voor 9- tot 12-jarigen. Voor kinderen vanaf het eerste leerjaar (6 tot en met 8 jaar) is er een ander programma. Ook ouders zijn welkom!

Deze editie van de Kinderuniversiteit staat open voor 9- tot 12-jarigen. Voor kinderen vanaf het eerste leerjaar (6 tot en met 8 jaar) is er een ander programma. Ook ouders zijn welkom! Programma Kinderen 09u30 - 10u00   Ontvangst en inschrijving10u00 - 10u50   Welkomstwoord en auditoriumles10u50 - 11u10   Pauze met appel en drankje11u10 - 12u00   Workshops12u10 - 12u30   Plechtige proclamatie en uitreiking diploma'sDe kinderen worden verwacht op zondag 9 maart tussen 9u30 en 10u in de Blandijn. Ingang via Sint-Amandstraat! De kinderuniversiteit is rond 12u30 afgelopen.De kinderuniversiteit is gratis. Inschrijven is wel verplicht en kan enkel via de website. Ouders zijn niet toegelaten tijdens de auditoriumles en de workshops!Tijdens de Kinderuniversiteit worden foto's genomen, om achteraf als terugblik op de website te zetten. Door uw kind in te schrijven geeft u toestemming voor dit gebruik. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, dan kan u ons hiervoor contacteren.   Programma Ouders 09u30 - 10u00    Ontvangst kinderen10u00 - 10u50    Lezing 110u50 - 11u10    Koffiepauze + bezoek standjes (Limerick)11u10 - 12u00    Lezing 212u10 - 12u30    Plechtige proclamatie + uitreiking diploma's Terwijl je kinderen ijverig bijleren en experimenteren kun je deelnemen aan het ouderprogramma. Alle ouders zijn van harte welkom! De toegang is tot het ouderprogramma is gratis, inschrijven is niet nodig. Bereikbaarheid Met de wagen: De Blandijnberg is gelegen vlakbij het Sint-Pietersplein waaronder zich een zeer ruime en betaalbare ondergrondse parking bevindt.E17. Volg de E17 in de richting van Gent. Neem de afrit ‘Gent-centrum’. Deze afrit is gelegen tussen afrit 9 (UZ) en afrit 10 (Gentbrugge). U komt zo op de B401 die rechtstreeks naar het centrum van Gent leidt. Hou rechts van de brug en vervolgens uiterst links. Aan het eerstvolgende kruispunt slaat u links af, onder de brug door. U bevindt zich nu op de Gentse Binnenring (R40). Hou vanaf nu steeds rechts zodat u goed voorgesorteerd staat. Het eerstvolgende grote kruispunt is de Heuvelpoort. Sla hier rechts af. U bevindt zich nu in de Overpoortstraat (de uitgaansbuurt van studenten). Aan het einde van deze straat komt u op het Sint-Pietersplein met toegang tot de ondergrondse parking.E40. Volg de E40 in de richting van Gent. Ter hoogte van de verkeerswisselaar te Zwijnaarde, gelegen tussen afritten 14 en 15, neemt u de E17 richting Antwerpen. Volg de aanduidingen Gent-Centrum – B401. Volg verder de hierboven vermelde richtlijnen. Met het openbaar vervoer:Neem de bus of de trein naar station 'Gent Sint-Pieters'. Opgelet: door de infrastructuurwerken aan het Sint-Pietersstation zijn er regelmatig wijzigingen in lijnroutes en indeling van de perrons. De meest recente situatie kan u steeds opvragen op de website van De Lijn.Aan het Sint-Pietersstation kunt u tram 1 nemen en afstappen aan de halte "Veergrep". Dan dient u wel nog te voet de Kanunnikstraat, de Kazernestraat en de Florbertusstraat door te wandelen vooraleer u bij de Blandijnberg bent.   Contactpersonen Contactpersonen voor deze editie van de Kinderuniversiteit zijn Ineke.Imbo@UGent.be en Celine.VanRijckeghem@UGent.be. Telefoon: 09/264.83.17 en 09/264.82.59.

Veel gestelde vragen

Hoe verloopt de inschrijvingsprocedure?Inschrijven kan vanaf 24 februari om 12u30. Er zijn 200 plaatsen beschikbaar. Indien er nog plaatsen beschikbaar zijn, dan is het mogelijk om een workshop naar keuze aan te vinken en onderaan op de pijl te klikken om de inschrijving te voltooien. Wanneer alle workshops volzet zijn, verdwijnt de pijl onderaan uw scherm. Het is dan niet meer mogelijk om in te schrijven.

Hoe verloopt de inschrijvingsprocedure?Inschrijven kan vanaf 24 februari om 12u30. Er zijn 200 plaatsen beschikbaar. Indien er nog plaatsen beschikbaar zijn, dan is het mogelijk om een workshop naar keuze aan te vinken en onderaan op de pijl te klikken om de inschrijving te voltooien. Wanneer alle workshops volzet zijn, verdwijnt de pijl onderaan uw scherm. Het is dan niet meer mogelijk om in te schrijven. Is er een wachtlijst?Ja. Dit verloopt automatisch. Als er inschrijvingen zouden geannuleerd worden, worden de mensen op de wachtlijst hiervan in chronologische volgorde verwittigd. Kan ik via mail/telefoon inschrijven?Nee, dit is niet mogelijk. Inschrijven kan enkel via de website. Mijn kind wil graag samen met een paar vriendjes deelnemen aan de Kinderuniversiteit. Moet ik ze dan allemaal individueel inschrijven?Nee, in het inschrijvingsformulier is een invulveld voorzien om maximum 5 kinderen samen in te schrijven voor dezelfde workshop. Indien alle workshops volzet zijn, is het mogelijk om alsnog deel te nemen, maar dan enkel aan het hoorcollege?Nee, de capaciteit is beperkt. Om in regel te zijn met de veiligheidsvoorschriften, mogen er niet meer studenten deelnemen dan op de website is aangegeven. Worden er nog kinderuniversiteiten georganiseerd?Ja! Je vindt alle informatie op www.kinderuniversiteit.be. Je kunt ook op de hoogte gehouden worden via onze Facebookpagina. Wie zijn de contactpersonen voor deze editie?De contactpersonen voor deze editie van de Kinderuniversiteit zijn Ineke.Imbo@UGent.be en Celine.VanRijckeghem@UGent.be. Telefoon: 09/264.83.17 en 09/264.82.59. Let op: inschrijvingen via e-mail of telefoon worden niet aanvaard.