Klimaat: het weer in een ander land? 22
nov
'20

Klimaat: het weer in een ander land?

Online - 22 november 2020 - 9-12 jaar
door Universiteit Gent
Inschrijven vanaf 2 november 2020, 12u00

Nee, natuurlijk niet! Het klimaat is een zaak van ons allemaal. Maar wat wil dat nu eigenlijk zeggen: klimaatverandering? Sinds het ontstaan van de aarde is het klimaat al ontelbare keren veranderd, maar dat ging telkens heel langzaam. Hierdoor kreeg de natuur ook de tijd om daar aan te wennen. Door de activiteiten van de mens kwamen er op korte tijd massaal veel broeikasgassen in de lucht terecht. Die warmen onze planeet extra snel op, waardoor zowel de natuur en de mens het lastig krijgen om zich aan te passen.

De aarde warmt op, maar de gevolgen daarvan zijn anders in elk land. Zo krijgen we te maken met extreme weersomstandigheden: overstromingen, hittegolven, stormen, … In sommige landen ontstaat er hongersnood of waterschaarste. We zien nu al dat verschillende mensen en dieren op zoek moeten gaan naar een nieuwe plek om te leven. Er bestaat jammer genoeg geen knop om de tijd terug te draaien. Gelukkig staan de ingenieurs mee in de strijd tegen klimaatverandering! Ze kunnen klimaatverandering tegengaan of ons beschermen tegen de gevolgen ervan.

Ben jij ook benieuwd naar hun creatieve en duurzame oplossingen? Wil je meezoeken naar antwoorden? Ga mee met ons op een reis rond de wereld!

 

Bekijk dit filmpje voor je aan de andere lezingen of workshops begint. Doe zeker mee met de wedstrijd en win leuke prijzen!Programma

In deze online kinderuniversiteit kun je zelf kiezen welke workshops en lezingen je volgt, én wanneer je ze volgt. Kies de workshop die jij leuk vindt en volg de link via www.dagvandewetenschap.be

Online lezingen

Glaasje vol? Ga ermee rijden!

Glaasje vol? Ga ermee rijden!

Energie, we kunnen ons een leven zonder nauwelijks voorstellen. Toch verbruiken we per jaar nog steeds meer energie dan we opwekken met
hernieuwbare energiebronnen. En dan hebben we het nog niet gehad over de vorm waarin die opgewekte energie voorkomt: elektriciteit, brandstof, beweging,… Met ‘Glaasje Vol? Ga Ermee Rijden!’ verken je de wereld van vloeibare biobrandstoffen zoals biodiesel en bio-ethanol. Je onderzoekt hoe je de hernieuwbare grondstoffen omzet tot eindproducten met een bijzondere aandacht voor chemische reacties, processtappen en de veiligheid.

Vanaf 22 november kun je deze lezing volgen via deze link.

Plasma's zijn hot en fusies zijn cool!

Plasma's zijn hot en fusies zijn cool!

Het licht en de warmte van een ster zoals onze zon zijn het gevolg van fusiereacties: het samensmelten van de kernen van atomen, de kleinste bouwsteentjes van alle materie. Wetenschappers trachten dit proces na te bootsen door een gas te verhitten tot 150 miljoen graden, zodat het een plasma wordt waarin kernfusie gebeurt. In grote machines worden zulke hete plasma’s opgesloten door magnetische velden, met als uiteindelijk doel elektriciteit op te wekken op een milieuvriendelijke manier.
In deze lezing krijg je te horen hoe dit onderzoek in zijn werk gaat en tonen we door enkele proefjes met water hoe moeilijk het kan zijn om een vloeistof op te sluiten.

Vanaf 22 november kun je deze lezing volgen via deze link.

Richt je dak naar de zon!

Richt je dak naar de zon!

Zonnepanelen zijn een mooi voorbeeld van hoe we op een alternatieve manier elektriciteit kunnen opwekken. Maar hoe stel je die panelen het best op? Verticaal? Horizontaal? Of iets ertussen?
We buigen ons over de onderzoeksvraag ‘wat is het verband tussen de hellingshoek van het dak en het opgewekt vermogen door zonnepanelen?’. We gaan niet in het wilde weg gokken om het antwoord te vinden, maar we pakken dit wetenschappelijk aan door hiervoor wiskunde te gebruiken. Eerst wordt een model opgesteld om het opgewekt vermogen uit te leggen aan de hand van de hellingshoek. Eens die klus geklaard is, kunnen we met wat rekenwerk heel wat te weten komen over de optimale positie van onze zonnepanelen. We brengen dit in verband met de windstreken en voorzien ook oplossingen voor platte daken.

Vanaf 22 november kun je deze lezing volgen via deze link

Online workshops

Zo krijg je geen natte voeten in de toekomst

Zo krijg je geen natte voeten in de toekomst

Je bouwt een paalwoning in het klein en laat daarbij je fantasie de vrije loop. Je kan hiervoor afvalmateriaal gebruiken: karton, stokjes van frisco’s, materiaal dat je vindt in de tuin, legoblokjes, … Als je project af is, stuur je ons een foto van jouw zelfgemaakte paalwoning. De mooiste en meest originele inzending wordt beloond met een leuke prijs!
Als gevolg van de klimaatverandering wordt de kans op overstromingen ook in Vlaanderen alsmaar groter. In veel landen - ook in Europa - vallen hierbij dodelijke slachtoffers onder mensen en dieren en worden huizen soms volledig verwoest. Dit was bijvoorbeeld enkele weken geleden het geval in het zuiden van Frankrijk. Gelukkig zijn de overstromingen hier doorgaans minder erg dan in bergachtige streken en blijven de gevolgen beperkt tot materiële schade.
Er zijn veel verschillende oplossingen mogelijk om schade door overstromingen te vermijden. Meestal worden die bedacht door ingenieurs. Sommige van die oplossingen komen van de overheid, zoals bijvoorbeeld het aanleggen van dijken, het voorzien van bufferbekkens, aanpassingen aan de riolering enz. Maar er is ook veel dat we zelf kunnen doen om ons huis te beschermen… alle kleine beetjes helpen!

Vanaf 22 november kun je deze workshop volgen via deze link

Bouw eens een brug!

Bouw eens een brug!

Slaag jij erin een stevige brug te bouwen met dunne spaghettisliertjes en marshmallows?

Aan UGent wordt onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van nieuwe supersterke bouwmaterialen die zo lang mogelijk meegaan. Zo worden bijvoorbeeld nieuwe soorten beton uitgevonden, lichtgewicht composieten, er wordt zelfs onderzoek gedaan naar balken uit glas. Eens die materialen er zijn moeten we er natuurlijk mee aan de slag, en moeten we ervoor zorgen dat er geen verspilling is. Waarom zou je teveel materiaal gebruiken als het met minder kan? Dat is goedkoper, vaak ook mooier, maar het is vooral ook beter voor het milieu.

Vanaf 22 november kun je deze workshop volgen via deze link
Een dikke trui voor jouw huis

Een dikke trui voor jouw huis

Om de klimaatverandering tegen te gaan, moeten we onze huizen goed isoleren en luchtdicht maken om ervoor te zorgen dat de warmte niet ontsnapt. Na deze experimentjes begrijp je beter hoe warmte zich kan verplaatsen.

Gebouwen hebben energie nodig om het binnen warm te maken in de winter, om warm water te maken als je een douche neemt, maar ook om te ventileren, de lichten te laten branden, te koken, de TV te laten spelen, en de tablet op te laden. Architecten en ingenieurs die een gebouwen ontwerpen gaan er daarom voor zorgen dat een gebouw gemakkelijk warm kan gehouden worden. Een dikke trui is warmer dan een dunne T-shirt, en ook onze gebouwen hebben dus een dikke trui nodig: isolatie.

Vanaf 22 november kun je deze workshop volgen via deze link