Met de wetenschap in huis vallen (8 - 12 jaar) 3
dec
'17

Met de wetenschap in huis vallen (8 - 12 jaar)

Howest, campus Sint-Jorisstraat 71 te Brugge - 3 december 2017 - 8 tot 12 jaar
door Howest
Inschrijven vanaf 13 november 2017, 12u00

Stel dat je een huis mag ontwerpen, hoe zou het er dan uitzien? In welke kamer vertoef je het liefst en welke geheimen schuilen er hier nog om door jou ontdekt te worden? Zet de deuren op een kier, gooi de ramen open. Want in dit huis woont in elk hoekje wel een wetenschappelijk fenomeen. Barst jij van wonderlijke ideeën voor het bouwen aan het huis van de toekomst? Klop dan alvast aan onze deur!

Vanaf maandag 13 november om 12 uur kan er worden ingeschreven.

Programma

Hieronder vind je het programma voor deze editie. Eerst volgt iedereen samen een hoorcollege in een groot auditorium. Daarna volg je een van onderstaande workshops. En ten slotte studeer je af en ontvang je een echt diploma!

Voor het hoorcollege en de plechtige proclamatie ben je automatisch ingeschreven. Van de workshops kan je er hieronder een uitkiezen.

Hoorcollege

van 10u00 tot 10u15

Met de wetenschap in huis vallen

Met de wetenschap in huis vallen

Hoe ontwerp je een huis? En wist je dat een huis barst van de wetenschap? Heb je al eens stilgestaan welke wetenschappen we zoal vinden in een huis? Ken je er zelf al een paar? We zoomen er even op in tijdens dit hoorcollege. 

Pauze

van 10u15 tot 10u30

Even uitrusten

Met een koekje en een drankje, en dan, hup, naar de workshop waarvoor je bent ingeschreven!

Workshops

van 10u30 tot 11u50

Het start in de kleerkast

Het start in de kleerkast

Heb je in je kleerkast ook van die oude versleten kleren die je niet meer draagt? Je bent niet de enige! Je kan ze gewoon weggooien, maar daar heb je niets aan. In deze workshop gaan we aan de slag om deze oude kleren tot leven te brengen. Geen enkel idee is te gek! 
Medewerkers: Tine Provoost en Erika Butzen. 
inschrijving is afgesloten
Witte tanden met een groene afdruk

Witte tanden met een groene afdruk

Weet je dat je eigenlijk de hele dag door bezig met bent met wetenschap? Vanaf het moment dat je opstaat tot je je hoofd op je kussen legt. Heb je je ooit afgevraagd welke invloed het maken van een tandpasta heeft op de natuur? Daar zoeken we samen een antwoord op. We onderzoeken welke ingrediënten echt nodig zijn en welke kunnen vervangen worden door milieuvriendelijke alternatieven. We stellen bovendien een eigen recept samen die jullie mee kunnen nemen naar huis. het wordt tantastisch!  
​Medewerkers: Hannah de Beir en Thyrsa Deckers
inschrijving is afgesloten

Veelgestelde vragen

Hoe verloopt de inschrijvingsprocedure?

Inschrijven kan vanaf maandag 13 november 2017 om 12u00 via deze website. Er zijn 50 plaatsen beschikbaar (25 kinderen per workshop).

Is er een wachtlijst?

Ja. Dit verloopt automatisch. Als er inschrijvingen zouden worden geannuleerd, verwittigen we de mensen op de wachtlijst hiervan in chronologische volgorde.

Kan ik via mail/telefoon inschrijven?

Nee, dat is niet mogelijk. Inschrijven kan enkel via de website.

Mijn kind wil graag samen met een paar vriendjes deelnemen aan de Kinderuniversiteit. Moet ik ze dan allemaal apart inschrijven?

We moeten inderdaad van elk kind de naam en zijn/haar keuze voor de workshop kennen, maar dit kan in één inschrijvingsformulier.

Wie verzorgt het hoorcollege en de workshops van de Kinderuniversiteit?

Het hoorcollege en de workshops worden verzorgd door studenten van de opleiding Bachelor Onderwijs: kleuter- en lager onderwijs van Howest. Dit gebeurt in het kader van een onderwijsopdracht. De studenten worden hierin ondersteund door onderzoekers en docenten die gespecialiseerd zijn in het stimuleren van een onderzoekende houding bij kinderen.

Worden er nog kinderuniversiteiten georganiseerd?

Ja! Je vindt alle informatie op www.kinderuniversiteit.be. Je kunt ook op de hoogte gehouden worden via onze nieuwsbrief (inschrijven onderaan homepage) of Facebook/Twitter (icoontjes bovenaan deze pagina).

Wie is de contactpersoon voor deze editie?

De contactpersoon voor deze editie is Elke Christiaen, stafmedewerker wetenschapscommunicatie van Howest. Je kan haar bereiken via elke.chrsitiaen@howest.be of via 0477/78 06 17. Let op: inschrijvingen via email of telefoon worden niet aanvaard.

Praktische informatie

De kinderen worden op zondag 3 december 2017 verwacht tussen 9u30 - 9u50 in Howest, Campus Sint-Jorisstraat 71, 8000 Brugge. Om 12u00 is de Kinderuniversiteit afgelopen. 

De kinderen:

De kinderen worden op zondag 3 december 2017 tussen 9u30 en 9u50 verwacht in Howest, campus Sint-Jorisstraat 71 te Brugge. Om 12u00 is de Kinderuniversiteit afgelopen. Kinderen worden opgehaald aan het workshoplokaal. 

 

Programma: 

9u30 - 9u50: Registratie 

10u00 - 10u15: Hoorcollege

10u15 - 10u30: Pauze10u30 - 11u50: Workshop

11u50 - 12u00: Diploma-uitreiking (per workshop)

12u00: ophalen kinderen aan het workshoplokaal 

 


Voor de ouders: 

Ouders en begeleiders zijn niet toegelaten op het hoorcollege en de workshops. Voor de ouders voorzien we een boeiend ouderprogramma dat inspeelt op de workshops van de kinderen. Meer informatie over het ouderprogramma komt binnenkort online. 

Ouderprogramma

Terwijl de kinderen bijleren tijdens de Kinderuniversiteit, voorzien we voor de ouders een lezing gekoppeld aan de inhoud van deze Kinderuniversiteit. Op die manier kunnen kinderen en ouders na de Kinderuniversiteit nog lang napraten over 'wetenschap in huis'.

Meer informatie over het ouderprogramma komt binnenkort online.