Nieuwswijsneuzen 24
jan
'24

Nieuwswijsneuzen

Campus Kantienberg - 24 januari 2024 - 8 - 12 Jaar
door Arteveldehogeschool
Inschrijven vanaf 18 december 2023, 0u00

Kijk jij weleens naar filmpjes op Ketnet, YouTube of TikTok?

Zie je daar soms dingen die zo ongelooflijk zijn dat ze bijna niet te geloven zijn? Schuilt er een nepnieuwsdetective in jou?

Tijdens deze Kinderuniversiteit kijken we naar hoe nieuws wordt gemaakt, en hoe je kan herkennen wanneer foto’s of filmpjes fake zijn.

Programma

In deze Kinderuniversiteit hoor je eerst wat fake news is en hoe je 'nieuwswijs' kan worden. Je (groot)ouders mag je nog even bijhouden, die mogen dat ook weten.

Na een korte pauze volg je daarna 2 workshops. Kies hieronder één van de twee workshopreeksen. Je (groot)ouders worden ondertussen nog (media)wijzer in een afzonderlijke sessie.

Tot slot komen we terug allemaal samen om te vertellen wat we leerden en om je diploma af te halen!

Verwelkoming

van 13:45 tot 14:00

Ontvangst

Ontvangst

Kom je aanmelden aan de hoofdingang van campus Kantienberg.

We sturen je op de juiste weg naar je allereerste les aan de hogeschool

Hoorcollege

van 14:00 tot 14:30

Wat is nieuwswijs zijn?

Wat is nieuwswijs zijn?

We starten met alle kinderen en (groot)ouders samen met een kort hoorcollege in een groot auditorium.

Wat is dat eigenlijk, fake news? En waarom ben je maar beter nieuwswijs als je op het internet rondsurft?

Pauze

van 14u30 tot 14u45

Pauze

Pauze

Iets drinken en eten, naar toilet, afscheid nemen van je (groot)ouder en hop naar de workshops!

Workshops doelgroep 8-12 jaar

van 14:45 tot 16:25

Nepfoto's herkennen & influencers spotten

Nepfoto's herkennen & influencers spotten

Workshop 1: Fabelachtige foto’s

Kan jij zien wanneer een foto bewerkt is met Photoshop? Twijfel jij soms aan foto’s die je ziet op sociale media? Leer in deze workshop hoe je achterhaalt waar ze echt vandaan komen. 

 

Workshop 2: Tijd voor reclame… (en influencers)

Op het internet zie je allerlei informatie passeren: nieuws, reclame, en berichten van ‘gewone’ mensen. Maar kan jij altijd het verschil zien?

Test het uit in deze workshop, en leer meteen ook een aantal handige truukjes om je vrienden of vriendinnen iets te doen geloven.

inschrijving is afgesloten
Nepvideo's ontmaskeren & feiten checken

Nepvideo's ontmaskeren & feiten checken

Workshop 1: Dollen met deepfakes

Heb jij al ooit van ‘deepfake’ gehoord? Misschien wel, maar kan je ook het verschil zien tussen zo’n deepfake en een echte video? Leer hoe je zelf een deepfake maakt! 

 

Workshop 2: Feit of mening?

Wanneer is iets een feit en wanneer is het een mening? Weet jij hoe nieuws wordt gemaakt, en of dat dan altijd feiten zijn? Je ontdekt het in deze workshop, waarin je ook leert dat je jaarlijks 8 spinnen inslikt terwijl je slaapt. Of wacht eens… klopt dat wel? We tonen hoe je dit checkt!

inschrijving is afgesloten

Afsluiting + Diploma-uitreiking

van 16:30 tot 16:45

Diploma uitreiking

Diploma uitreiking

Na al het harde werk in de workshops word je beloond met een officieel diploma.

Ouderprogramma

Tijdens deze kinderuniversiteit kan je deelnemen aan het ouderprogramma #mediaopvoeding - opvoeden met schermpjes terwijl de kinderen workshops volgen. Een informatieve, boeiende en amusante sessie door Digisaurus.

Kinderen, tieners en hun smartphone, ze lijken soms wel met elkaar vergroeid. Voor veel ouders blijft dat intensieve mediagebruik een raadsel: wat trekt hen daar precies in aan? En houdt al dat gamen, chatten en staren geen gevaren in? In deze voorstelling staan we op een positieve én kritische manier stil bij de aantrekkingskracht van games, sociale netwerken, vloggers ... En geven je heel concrete handvaten om afspraken te maken maar ook om in dialoog te gaan met je kinderen over schermtijd.

 

We zijn op tijd terug voor de diploma-uitreiking. Duid aub bij de inschrijving van je kind(eren) aan met hoeveel personen je het ouderprogramma wil volgen.

Veelgestelde vragen

Mijn kind is 7 jaar of 13 jaar. Mag het deelnemen aan deze editie?

Als ouder weet je best wat je kind kan. Hij/zij mag gerust deelnemen aan de Kinderuniversiteit als je denkt dat dit geen probleem vormt.

Schrijf ik in voor één of twee workshops?

Tijdens de Kinderuniversiteit Nieuwswijsneuzen volgt je kind twee workshops van 50 minuten. Je kan je kind inschrijven voor één workshoppakket van twee workshops.

Voor welke onderdelen moet ik inschrijven?

Als je je kind inschrijft voor een workshoppakket is hij/zij automatisch ingeschreven voor het hoorcollege en de diploma-uitreiking. Wat je wel nog afzonderlijk moet doen is jezelf inschrijven voor het ouderprogramma. Je kan bij de inschrijving van je kind(eren) aanduiden met hoeveel volwassenen je komt.

Is er een wachtlijst?

Ja. Dit verloopt automatisch. Als er inschrijvingen zouden worden geannuleerd, verwittigen we de mensen op de wachtlijst hiervan in chronologische volgorde.

Kan ik via mail/telefoon inschrijven?

Nee, dat is niet mogelijk. Inschrijven kan enkel via de website.

Mijn kind wil graag samen met een paar vriendjes deelnemen aan de Kinderuniversiteit. Moet ik ze dan allemaal apart inschrijven?

We moeten inderdaad van elk kind de naam en zijn/haar keuze voor de workshop kennen, maar dit kan in één inschrijvingsformulier. 

Indien alle workshops volzet zijn, is het mogelijk om alsnog deel te nemen, maar dan enkel aan het hoorcollege?

Neen, hoorcollege en workshops vormen één geheel. En om in regel te zijn met de veiligheidsvoorschriften, mogen er niet meer kinderen deelnemen dan op de website is aangegeven.

Worden er nog kinderuniversiteiten georganiseerd?

Ja! Je vindt alle informatie op www.kinderuniversiteit.be. Je kunt ook op de hoogte gehouden worden via onze nieuwsbrief (inschrijven onderaan homepage) of Facebook/Twitter (icoontjes bovenaan deze pagina).

Wie is de contactpersoon voor deze editie?

De contactpersoon voor deze editie is Bram Braet, eventcoördinator wetenschapscommunicatie van Arteveldehogeschool. Je kan hem bereiken via bram.braet@arteveldehs.be. Let op: inschrijvingen via email of telefoon worden niet aanvaard.

Praktische informatie

Deze editie van de Kinderuniversiteit staat open voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar.

De kinderen worden verwacht op woensdag 24 januari 2024 van 14u tot 16u30 aan de hoofdingang van campus Kantienberg (Voetweg 66, 9000 Gent). Het einde (mét diploma-uitreiking) is voorzien om 16u30.

In de pauze voorzien we een hapje en een drankje voor alle kinderen.
De Kinderuniversiteit is gratis, maar inschrijven is wel verplicht!

Tijdens de Kinderuniversiteit worden foto's genomen om achteraf als terugblik op de website te zetten. Door uw kind in te schrijven en akkoord te gaan met het privacybeleid geeft u toestemming voor dit gebruik. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, dan kan u ons hiervoor contacteren.
Contactpersoon voor deze editie: Bram Braet (bram.braet@arteveldehs.be)

Foto's

 • Nieuwswijsneuzen
 • Nieuwswijsneuzen
 • Nieuwswijsneuzen
 • Nieuwswijsneuzen
 • Nieuwswijsneuzen
 • Nieuwswijsneuzen
 • Nieuwswijsneuzen
 • Nieuwswijsneuzen
 • Nieuwswijsneuzen
 • Nieuwswijsneuzen
 • Nieuwswijsneuzen
 • Nieuwswijsneuzen
 • Nieuwswijsneuzen
 • Nieuwswijsneuzen
 • Nieuwswijsneuzen
 • Nieuwswijsneuzen
 • Nieuwswijsneuzen
 • Nieuwswijsneuzen
 • Nieuwswijsneuzen
 • Nieuwswijsneuzen
 • Nieuwswijsneuzen
 • Nieuwswijsneuzen