Op avontuur met de wetenschap (8 - 10 jaar) 2
dec
'18

Op avontuur met de wetenschap (8 - 10 jaar)

Howest, campus Sint-Jorisstraat 71 te Brugge - 2 december 2018 - 8 - 10 jaar
door Howest
Inschrijven vanaf 19 november 2018, 12u0

Stel je voor dat je vast zit op een onbewoond eiland en dat je een drijvend vlot moeten bouwen om weg te geraken. Of dat je magische zweefkrachten moet gebruiken als het vlot zinkt.  Dan zal je blij zijn als je weet waarom iets drijft, zinkt of zweeft!

 

Vanaf maandag 3 december 2018 om 12u00 kan er worden ingeschreven.
Vanaf maandag 19 november 2018 om 12u00 kan er worden ingeschreven.

Programma

Hieronder vind je het programma voor deze editie. Eerst volgt iedereen samen een hoorcollege in een groot auditorium.

Daarna volg je een van onderstaande workshops. En ten slotte studeer je af en ontvang je een echt diploma!Voor het hoorcollege en de plechtige proclamatie ben je automatisch ingeschreven. Van de workshops kan je er hieronder een uitkiezen.

Verwelkoming

9u30-9u45

Hoorcollege

Hoorcollege

Tijdens dit gezamenlijk verwelkomingsmoment krijg je uitleg over wat je allemaal mag verwachten van deze boeiende Kinderuniversiteit.
Om het even

Pauze

van 9u45 tot 9u50

Op naar de workshops!

Met een stuk fruit en een drankje, en dan, hup, naar de workshop waarvoor je bent ingeschreven!

Workshops

van 9u50 tot 12u15

Drijven of zinken? Aan jou de keuze!

Drijven of zinken? Aan jou de keuze!

Heb je er ooit al eens van gedroomd om op water te varen? Schuilt er een echte Columbus in jou? Kan jij met je zelfgemaakte boot de Olympische bootcompetitie winnen? Wij dagen je uit om met verschillende materialen een drijvende boot te bouwen op ons woelig water. Wie overleeft en wie zal zinken? Drijf met ons mee doorheen dit avontuur.
inschrijving is afgesloten
Heb jij ook magische zweefkrachten?

Heb jij ook magische zweefkrachten?

Kunnen vliegen is de droom van professor Huppeldepup. Hiervoor heeft hij goede wetenschappers nodig. Ben jij de geschikte kandidaat?Stap dan mee in ons avontuur: zweven en zelfs vliegen zullen vanaf nu voor jou geen geheimen meer kennen. Ga op zoek naar de magische zweefkrachten in het universum. Help de professor zijn uitvindingen te laten zweven!
inschrijving is afgesloten

proclamatie

van 12u15 tot 12u30

Diploma-uitreiking

Diploma-uitreiking

Na al het harde werk in de workshops wordt iedereen, in aanwezigheid van de ouders, beloond met een officieel diploma!

Veelgestelde vragen

Hoe verloopt de inschrijvingsprocedure?

Inschrijven kan vanaf maandag 19 november 2018 om 12u00 via deze website. Er zijn 40 plaatsen beschikbaar (20 kinderen per workshop).

Is er een wachtlijst?

Ja. Dit verloopt automatisch. Als er inschrijvingen zouden worden geannuleerd, verwittigen we de mensen op de wachtlijst hiervan in chronologische volgorde.

Kan ik via mail/telefoon inschrijven?

Nee, dat is niet mogelijk. Inschrijven kan enkel via de website.

Mijn kind wil graag samen met een paar vriendjes deelnemen aan de Kinderuniversiteit. Moet ik ze dan allemaal apart inschrijven?

We moeten inderdaad van elk kind de naam en zijn/haar keuze voor de workshop kennen, maar dit kan in één inschrijvingsformulier.

Wie verzorgt het hoorcollege en de workshops van de Kinderuniversiteit?

Het hoorcollege en de workshops worden verzorgd door studenten van de opleiding Bachelor Onderwijs: kleuter- en lager onderwijs van Howest. Dit gebeurt in het kader van een onderwijsopdracht. De studenten worden hierin ondersteund door onderzoekers en docenten die gespecialiseerd zijn in het stimuleren van een onderzoekende houding bij kinderen.

Worden er nog kinderuniversiteiten georganiseerd?

Ja! Je vindt alle informatie op www.kinderuniversiteit.be. Je kunt ook op de hoogte gehouden worden via onze nieuwsbrief (inschrijven onderaan homepage) of Facebook/Twitter (icoontjes bovenaan deze pagina).

Wie is de contactpersoon voor deze editie?

De contactpersoon voor deze editie is Joachim Gruwez, stafmedewerker wetenschapscommunicatie van Howest. Je kan hem bereiken via joachim.gruwez@howest.be of via 0473/57 12 73. Let op: inschrijvingen via email of telefoon worden niet aanvaard.

Praktische informatie

De kinderen worden op zondag 2 december 2018 verwacht tussen 9u00 - 9u30 in Howest, Campus Sint-Jorisstraat 71, 8000 Brugge. Om 12u30 is de Kinderuniversiteit afgelopen. 

De kinderen:

De kinderen worden op zondag 2 december 2018 tussen 9u00 en 9u30 verwacht in Howest, campus Sint-Jorisstraat 71 te Brugge. Om 12u30 is de Kinderuniversiteit afgelopen. Kinderen worden opgehaald aan het workshoplokaal. 

 

Programma:

9u00 - 9u30: Registratie 

9u30 - 9u45: Hoorcollege

9u45 - 10u50: Workshop

10u50 - 11u10: Pauze

11u10 - 12u15: Workshop

12u15 - 12u30: Diploma-uitreiking (per workshop)

12u30: ophalen kinderen aan het workshoplokaal 

Voor de ouders: 

Ouders en begeleiders zijn niet toegelaten op het hoorcollege en de workshops.Voor de ouders voorzien we een apart ouderprogramma.

Ouderprogramma

Terwijl de kinderen ijverig aan de slag zijn, kunnen de ouders die dat willen een lezing van Bart Leenknegt, directeur onderzoek, over artificiële intelligentie mee volgen.

Er gaat geen week voorbij zonder dat artificiële intelligentie (=AI) de internationale media haalt: van zelfrijdende wagens tot de toekomst van onze jobs. Staan we echt op het kantelpunt wat artificiële intelligentie betreft? Wat zijn de meest recente ontwikkelingen en waar zal AI staan over een paar jaar? Zorgt AI voor jobcreatie of voor jobdestructie? Zorgt AI voor slimmere robots dan de mens? Kom dit alles en veel meer te weten tijdens deze lezing!

De lezing start om 10u15 en duurt tot 11u45.