Superhelden, red de aarde! 12
mei
'19

Superhelden, red de aarde!

Kattenberg 9, Gent - 12 mei 2019 - 9-12 jaar
door Arteveldehogeschool
Inschrijven vanaf 29 april 2019, 12u00

In samenwerking met de Bacheloropleiding secundair onderwijs

Programma

Hieronder vind je het programma voor deze editie. Eerst volgt iedereen samen een inleidend schouwspel in een groot auditorium. Daarna volg je een van onderstaande workshops. En ten slotte studeer je af en ontvang je een echt diploma!

Voor de inleiding en de plechtige proclamatie ben je automatisch ingeschreven. Van de workshops kan je er hieronder één uitkiezen.

Ontvangst

van 10u00 tot 10u20

Welkom!

We ontvangen je met open armen met een fruitsapje voor jou en koffie voor je ouders!

Inleidende show

van 10u20 tot 10u50

Superhelden vs Vrekor de Vervuiler

Superhelden vs Vrekor de Vervuiler

Vrekor de Vervuiler is onze wereld aan het vernietigen. Hij maakt de bloemetjes kapot, heeft het water vervuild, verspilt energie en kwelt het dierenrijk. Electra,
Aquarus, Faunus en Floris aka de Fantastic 4 willen hem tegenhouden. Help jij onze superhelden om Vrekor te verslaan?

Door Tibo en Jordi

Pauze

van 10u50 tot 11u00

Even uitrusten

Even naar toilet, een drankje en een hapje kiezen en dan op naar je workshop!

Workshops

van 11u00 tot 12u20

Flower power

Flower power

Hallo, ik ben Floris! Ik zit met een groot probleem. Vrekor heeft alle bloemen op aarde vernietigd! Ik heb een plan om Vrekor te verslaan, maar hierbij heb ik jullie nodig. We smelten bloembommen en gooien die over heel de wereld. Met de kracht van deze bloemen maken we dan een magisch drankje dat Vrekor niet kan weerstaan.

Door Elke, Ward en Pjotr

inschrijving is afgesloten
Waterzuivering

Waterzuivering

Hallo! Ik ben Aquarus en zorg voor het schone water. Vrekor de Vervuiler vindt schoon water niet belangrijk en heeft het water vervuild. Gaan wij samen op zoek naar manieren om het water terug schoon te krijgen? We rekenen op jou!

Door Elien, Lien en Mathieu

inschrijving is afgesloten
Groene energie

Groene energie

Ik ben Electra en zorg voor schone energie. Vrekor heeft mijn krachten gestolen! Bouw samen met mij energiegeneratoren die werken op zon, wind en water om de aarde te
redden. May the energy be with you!

Door Ann-Sofie, Tielien en Thibaut
inschrijving is afgesloten
Plastics

Plastics

Plastiek, plastiek, overal is er plastiek. Waarom gaat het niet weg?! Ik ben Inventus, lid van de fantastische vier, en ben de uitvinder van natuurlijk afbreekbaar plastiek. Ik nodig jullie uit om samen met mij de geheimen van bioplastiek te ontdekken. Hoe maak je het? Welke vorm wil je je plastiek geven? Kunnen we het stevig, gekleurd, doorzichtig, fluffy enz. maken? Help jij met ons mee?
Door Wim en Lisa
inschrijving is afgesloten

Afsluiter

van 12u20 tot 12u40

Is de aarde gered?

Alle superhelden vertellen over hun avonturen. We tonen je ouders of we de wereld hebben gered. Als helden van de wetenschap krijgen jullie je diploma uitgereikt in deze slotshow.

Ouderprogramma

Terwijl de kinderen de wereld aan het redden zijn, organiseren we ook voor de ouders een workshop in het thema ecologie. De workshop gaat ter plaatse door. We zijn op tijd terug in het auditorium voor de diploma-uitreiking.

Trek als ouder je labojas aan en ontdek onder begeleiding van Ekoli hoe je wetenschappen onderzoekend kan leren én doorgeven aan je kinderen.

Ekoli leert leerkrachten hoe ze hun leerlingen kunnen laten experimenteren en samenwerken, met specifieke aandacht voor kansengroepen. Op deze Kinderuniversiteit geven ze hun kennis graag door aan jou. In de workshop worden goedkope, herbruikbare en makkelijk te vinden materialen gebruikt. Ideaal dus om de activiteiten thuis nog eens samen met je superheld te doen!

Met steun van ReaGent vzw

Praktische informatie

 • Deze editie van de Kinderuniversiteit staat open voor kinderen tussen 9 en 12 jaar.
 • De kinderen worden verwacht op zondag 12 mei 2019 tussen 10u00 en 10u20 op campus Kattenberg van Arteveldehogeschool, Kattenberg 9 in Gent (kaartje en routebeschrijving). 
 • Het einde is voorzien omstreeks 12u40.
 • In de pauze voorzien we een hapje en een drankje voor alle kinderen.
 • Ouders zijn niet toegelaten tijdens de inleiding voor de kinderen maar kunnen zelf aan de slag in het ouderprogramma.
 • De Kinderuniversiteit is gratis. Inschrijven is verplicht!
 • Tijdens de Kinderuniversiteit worden foto's genomen, om achteraf als terugblik op de website te zetten. Door uw kind in te schrijven geeft u toestemming voor dit gebruik. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, dan kan u ons hiervoor contacteren via wetenschapscommunicatie@augent.be.

Veelgestelde vragen

 • Hoe verloopt de inschrijvingsprocedure?
  Inschrijven kan vanaf maandag 29 april om 12u00. Er zijn 80 plaatsen beschikbaar.
 • Is er een wachtlijst?
  Ja. Dit verloopt automatisch. Als er inschrijvingen zouden geannuleerd worden, worden de mensen op de wachtlijst hiervan in chronologische volgorde verwittigd.
 • Kan ik via mail/telefoon inschrijven?
  Nee, dat is niet mogelijk. Inschrijven kan enkel via de website.
 • Mijn kind wil graag samen met een paar vriendjes deelnemen aan de Kinderuniversiteit. Moet ik ze dan allemaal apart inschrijven?
  We moeten inderdaad van elk kind de naam en zijn/haar keuze voor de workshop kennen, maar dit kan in één inschrijvingsformulier.
 • Indien alle workshops volzet zijn, is het mogelijk om alsnog deel te nemen, maar dan enkel aan het hoorcollege?
  Nee, de capaciteit is beperkt. Om in regel te zijn met de veiligheidsvoorschriften, mogen er niet meer studenten deelnemen dan op de website is aangegeven.
 • Worden er nog kinderuniversiteiten georganiseerd?
  Ja! Je vindt alle informatie op www.kinderuniversiteit.be. Je kunt ook op de hoogte gehouden worden via onze nieuwsbrief (inschrijven onderaan homepage) of facebook/twitter (icoontjes bovenaan deze pagina).
 • Wie is de contactpersoon voor deze editie?
  De contactpersoon voor deze editie is Lise Van der Haegen, medewerkster wetenschapscommunicatie van de Arteveldehogeschool Gent. Je kunt haar bereiken via lise.vanderhaegen@arteveldehs.be of via 09/234 95 41. Let op: inschrijvingen via e-mail of telefoon worden niet aanvaard.