Insecten: vriend of vijand? 21
jun
'20

Insecten: vriend of vijand?

Gent - 21 juni 2020 - 6-9 jaar
door HOGENT, Campus Schoonmeersen
Inschrijven vanaf 11 mei 2020, 12u00

Ken jij het nut van insecten? Wil je deze zesvoeters leren vangen en herkennen? Of geef je ze graag een duwtje in de rug door een insectenhuis te bouwen? Met weet jij met welke bloemen en planten je hen een plezier doet? Tijdens deze kinderuniversiteit nemen we je mee op een boeiende ontdekkingstocht in de wereld van de insecten. Tot dan!

Programma

Er wordt nog volop gesleuteld aan het programma! Wat we wel al kunnen verklappen is dat er eerst een hoorcollege is in een groot auditorium. Daarna volg je één van de workshops. En ten slotte studeer je af en ontvang je een echt diploma!

Hoorcollege

van 10u00 tot 10u45

Onze kleine vrienden in de tuin

Onze kleine vrienden in de tuin

Waarom zijn insecten belangrijk? Welke insecten helpen ons in de tuin? En hoe kunnen we ze herkennen en steunen?

Op al deze vragen (en meer!) vind je een antwoord tijdens een uitdagend hoorcollege. Op het einde van het college testen we jullie kennis tijdens de-grote-insecten-quiz.

Na dit hoorcollega ga je naar de workshop van je keuze om de handen uit de mouwen te steken!

Workshops

van 11u00 tot 12u30

Insectenhotel bouwen

Insectenhotel bouwen

Wil je de insecten in je tuin graag een duwtje in de rug geven door hen een veilig nest te bezorgen? Dan is deze workshop je op het lijf geschreven. Je gaat met verschillende materialen aan de slag en bouwt een heus insectenhuis, -villa of hotel. Je zelfgemaakte hotel krijg je mee naar huis, zo kan je ook daar verdergaan met het bekijken en bewonderen van de ‘logees’.
Insectenspeurders

Insectenspeurders

Nee, je hoeft niet naar exotische oorden om op safari te gaan. Ook op de terreinen van HOGENT vallen wonderlijke diertjes te ontdekken. Tijdens deze workshop gaan we, met zoekkaart en loepepotjes in de aanslag, op zoek naar insecten. We brengen de vondsten op naam en tellen aantallen op. Wie vindt er het meest?

Veelgestelde vragen

Kan ik via mail/telefoon inschrijven?

Neen, alle inschrijvingen gebeuren via de site.

Mijn kind is jonger of ouder dan de aangegeven leeftijdscategorie. Mag het nog deelnemen aan deze (of een volgende) editie?

U als ouder weet het best tot wat uw kind in staat is. Hij/zij mag gerust deelnemen aan de Kinderuniversiteit van HOGENT indien jullie denken dat dit geen probleem vormt.

Kan ik mijn kind nog inschrijven voor het hoorcollege als alle alle workshops volzet zijn?

Neen, het auditorium heeft een beperkte capaciteit. Om in regel te zijn met de veiligheidsvoorschriften, mogen er niet meer studenten deelnemen dan op de website is aangegeven.

Mijn kind wil graag samen met 5 vriendjes deelnemen aan de volgende editie. Moet ik ze dan allemaal individueel inschrijven?

We moeten inderdaad van elk kind de naam en zijn/haar keuze voor de workshop kennen, maar dit kan in één inschrijvingsformulier. 

Mijn kind kan er niet bijzijn deze editie, worden er nog kinderuniversiteiten georganiseerd?

Ja, je vindt alle informatie op www.kinderuniversiteit.be. Je kunt ook op de hoogte gehouden worden via onze nieuwsbrief (inschrijven onderaan homepage) of Facebook/Twitter (icoontjes bovenaan deze pagina).

Wie is de contactpersoon van deze editie?

De contactpersoon voor deze editie is Karlijn Franck, stafmedewerker onderzoek wetenschapscommunicatie van HOGENT. Je kan haar bereiken via karlijn.franck@hogent.be. Let op: inschrijvingen via e-mail of telefoon worden niet aanvaard. 

Ouderprogramma

Terwijl jullie kinderen aan de slag gaan tijdens het hoorcollege en hun workshop kunnen jullie als ouders ook zelf aan de slag.

Hebben jullie, net zoals jullie kinderen, ook interesse in al het gekriebel en gezoem uit de natuur? Meld je dan zeker aan voor deze workshop voor ouders! We vangen  op de terreinen van HOGENT met verschillende methoden insecten. We gaan na welke insecten er te vinden zijn en vangen verschillende insecten met verschillende methoden. Je kan de vangsten onder een stereomicroscoop bewonderen. Benieuwd hoe het met de insectendiversiteit gesteld is en hoe kunnen we die kunnen verbeteren? Schrijf je dan vandaag nog in!

  

Heb je interesse in deze workshop? Stuur dan een mailtje naar karlijn.franck@hogent.be om je inschrijving te bevestigen!